ulje koriiander

ulje koriiander

(Coriandrum sativum)

Porijeklom s Bliskog istoka i raste između jednog i tri metra, sa cvijećem pomalo ljubičaste ili bijele boje i lišćem poput perja. Korijander je također poznat kao cilantro, dhanyaka, meksički peršin i kineski peršin te je član obitelji mrkve. Korijander je jedna od najstarijih biljaka koja se još uvijek koristi za ljekovite i kulinarske svrhe i u parfemima. Uzgaja se najmanje 3000 godina, sjemenke su pronađene u ruševinama brončanog doba na Egejskim otocima i u grobnicama faraona. Drevni Egipćani nazivali su ga začin sreće i koristili su ga  kao afrodizijak.

Eterično ulje dobiva se destilacijom sjemenki Korijandera, u ulje je što slatko, aromatično i jako. Korijandar na tijelo djeluje zagrijavajuće i pomaže zagrijati bolne i umorne mišiće.

Rimljani su Korijander koristili kao aromu za vino i uveli ga u Veliku Britaniju i Francusku. Korijenje, lišće i sjeme biljke koriste se u kulinarstvu širom svijeta.

Kao eterično ulje, korijander je poticajan za one umornog stanja uma. U stanjima napetosti, umora i živčanih slabosti on uzdiže i osvježava.

Kao afrodizijak je topao, aromatičan, seksi i egzotičan. Mi jednostavno uzmemo lišće, sitno ga isjeckamo, i dodamo u proizvod. Lush koristi svježe lišće Korijandera u Brazened Honey maski za lice zbog njegovog poticajnog djelovanja na kožu, povećava cirkulaciju, što

pomaže eliminirati toksine. Ujedno zagrijava i osvježava.