crvena kana

crvena kana

(Lawsonia inermis)

Uzgaja se širom  Bliskog istoka, Azije i sub-tropskoj Africi, korištenje kane proširilo se diljem svijeta zbog migracija.

Helen Ambrosen izmislila je pametan novi način prezentiranja kane kao boje za kosu, umjesto neuredne  i nezgodne za korištenje kane u prahu, naša kana je pomiješan s njegujućim kakao maslacem i drugim prirodnim sastojcima stisnuta u blokove. Na taj način lakše izlažemo proizvod bez ambalaže, i ima dodatne pogodnosti kao što su kakao maslac i sok limuna koji kosi pružaju dodatnu njegu, sjaj i pomažu u lakšem razvijanju boje. Kana je sama po sebi h

ranjiva za kosu i ponekad se zbog toga koristi u raznim proizvodima za kosu. Oblaže samu vlas, daje joj elastičnost i predivan sjaj.

Kana se koristi u mnogim tradicionalnim ukrasima po tijelu i što je posebno važno u vjerskim obredima vjenčanja. Vjerovalo se da je ljekovita i da ima duhovne osobine, oslikavanje tijela kanom smatra se važnim oblikom umjetnosti i danas.

Dobivena od sušenog i mljevenog lišće stabla Lawsonia inermis, kana je na početku zelena, ali daje toplu crvenkasto-smeđu boju. Kana se može miješati s kavom, indigom i drugim prirodnim bojilima koji nam daju željenu nijansu. Pronašli su oznake od kane na mumijama i dokaze korištenja u ritualima brončanog doba. Drevni egipćani koristili su je kao dekorativnu kozmetiku, a sada uživa u obnovljenoj popularnosti kao alternativa sintetičkim bojama za kosu.