Testitanje krema za zaštitu od sunca

Testiranje naših krema za zaštitu od sunca


Kreme za zaštitu od sunca igraju važnu ulogu u javnom zdravlju i mogu smanjiti rizik od opeklina od sunca i raka kože kada se pravilno koriste. Ne možemo se šaliti s njihovom učinkovitošću i sigurnošću, zato ih podvrgavamo različitim testovima.


“Ne biste trebali imati nelagodan osjećaj ako ste nešto kupili u Lushu”, kaže suosnivač Lusha Mark Constantine. "Nudimo proizvode koji razmatraju dugoročno zdravlje vaše kože izvan okvira njezinog izgleda. Donošenje pravih odluka o proizvodima poput krema za zaštitu od sunca i boje za kosu zahtijeva mnogo rasprava i moramo biti otvoreni za promjenu mišljenja."

Testiranje gotovih proizvoda - Lush panel testera

Krajem 80-ih, kada je Lush još bio marka za narudžbu poštom pod nazivom Cosmetics To Go, naš prvi asortiman proizvoda za zaštitu od sunca testiran je na volonterima (uključujući suosnivačicu Lusha Rowenu Bird) dok su se penjali na Kilimanjaro. Iako je to bila posebno hrabar pokušaj testiranja, danas radimo stvari malo drukčije.

Koordinatorica testiranja proizvoda u Lushu, Jet Shears, objašnjava: “Svaki novo stvoreni proizvod temeljito se testira kako bi se osiguralo da je učinkovit i siguran za uporabu. Najprije izumitelj proizvoda sam isproba proizvod. Kada je zadovoljan, proizvod se zatim povećava u našem R&D pogonu i priprema se veća količina za naš panel testera.” Panel broji oko 350 volontera testera, potpuno neovisnih o Lushu, s različitim tipovima kože, tonovima kože i problemima. Šalju im se proizvodi i traži se da ih upotrebljavaju određeno razdoblje, obično tri do četiri tjedna, nakon čega ispunjavaju obrazac za povratne informacije.

Budući da neke kreme za zaštitu od sunca mogu ostaviti bijeli trag na tamnijim tonovima kože, također smo tražili povratne informacije od ljudi različitih boja kože koji rade unutar tvrtke. Ovi su nam testeri dali važne povratne informacije o tome koji proizvodi funkcioniraju za različite tonove kože i gdje treba popuniti praznine u asortimanu.

Testiranje gotovih proizvoda - SPF i UVA

Svi proizvodi za zaštitu od sunca također moraju biti testirani kako bi se procijenila zaštita koju nude. U našem slučaju to je učinjeno u laboratoriju bez testiranja na životinjama u Francuskoj. Procjena zaštite je ono što ste mogli vidjeti na većini tubi i pakiranja krema za zaštitu od sunca: to je SPF (faktor zaštite od sunca) rang i/ili UVA logo. SPF testiranje mjeri dubinu zaštite, dok UVA testiranje gleda širinu zaštite kroz UVR spektar.

Razina SPF-a prikazana je kao brojevi. Što je broj veći, to možete očekivati veću zaštitu ako proizvod nanesete u istoj debljini kao što je testiran (2 mg po cm2 kože). Dok se SPF ocjene obično tumače kao način produljenja vremena na suncu bez oštećenja, točnije je misliti na njih kao na sustav rangiranja jer mnogi od nas nanose manje kreme za zaštitu od sunca nego što proizvođači testiraju. Proizvod SPF15 nanesen u 2mg po cm2 kože dat će vam 1/15 izloženosti UVB zračenju koju biste inače dobili.

Na kraju, UVA logo vam govori ako vaša krema za zaštitu od sunca također nudi dobru zaštitu od UVA, vrste sunčeve svjetlosti koja ostavlja malo vidljivih tragova, ali i dalje može uzrokovati štetu tijelu. U EU UVA mora biti iznad trećine SPF vrijednosti kako bi marka smjela prikazati tu ikonu na kremi za zaštitu od sunca.

Testiranje pojedinačnih sastojaka - toksičnost, osjetljivost i sigurnost

Od 2014. rabimo ista tri organska UV filtera, agense za zaštitu od sunca koji apsorbiraju UV zrake i štite vašu kožu od njih. Octylmethoxycinnamate (OMC), octocrylene (OC) i butyl methoxydibenzoylmethane (BMBM) odabrani su od strane naših izumitelja zbog njihove dugogodišnje uporabe i velike količine dostupnih podataka o njima. Međutim, zadnjih desetljeća opisani su kao kontroverzni zbog pitanja njihove dugoročne sigurnosti, posebno za senzibilizaciju kože i rizike od raka. Slušajući ove zabrinutosti i svjesni da svi dostupni podaci ionako dolaze iz testiranja na životinjama, osnivači Lusha odlučili su povući asortiman iz prodaje 2020. kako bi pobliže provjerili te sastojke.

Problem su predali dr. Chloé Raffalli, toksikologinji u Lushu. Ona je zadužena za procjenu sigurnosti proizvoda prije nego što se prodaju i za pružanje podataka bez testiranja na životinjama (dostupnih ili naručenih od partnerskih laboratorija). “Većina kozmetičkih tvrtki još se oslanja na povijesne podatke o životinjama,” kaže ona, “unatoč sve većim dokazima protiv testiranja na životinjama kao respektabilne, zadovoljavajuće znanosti koja može zaštititi potrošače od štetnih sastojaka.”

In vitro testiranje s XCellR8

Za procjenu sigurnosti naših proizvoda za zaštitu od sunca, Chloé je naručila dva testa od XCellR8, laboratorija s kojim već godinama surađujemo. "XCellR8 je prvi laboratorij koji je 100% bez životinja i rabi samo ljudske nusproizvode, dajući nam podatke koji su etički dobiveni i mnogo relevantniji za ljudsko zdravlje," objašnjava Chloé.

Test genotoksičnosti: Naši sastojci su testirani na ljudskim stanicama i rekonstruiranom ljudskom epidermalnom tkivu uz pomoć BlueScreen™ testa. Laboratorij vjerno reproducira izloženost naših organizama određenim tvarima. Čak imitira metaboličku aktivnost enzimima (jer naše tijelo zapravo može biti prilično dobro u eliminaciji neželjenih tvari). Laboratorij može testirati različite vrste genotoksina: klastogene, koji oštećuju kromosome, aneugene, koji mogu promijeniti broj kromosoma, i mutagene, koji mijenjaju DNK. Genotoksična tvar oštećuje genetski materijal stanica (DNK), a te promjene mogu potencijalno dovesti do raka, zbog čega je testiranje genotoksičnosti toliko važno.

Senzibilizacija kože: Ponavljana izloženost alergijskoj tvari može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Proizvod se isprva može doimati u redu, ali jednom kad postanete senzibilizirani, to je doživotno stanje koje će se pojavljivati svaki put kada upotrijebite tu tvar. Zato je senzibilizacija važan podatak za razmatranje prilikom procjene uporabe ili koncentracije sastojka u kozmetičkom proizvodu. Rabi se metoda testiranja 'dva od tri'. Provode se dva do tri testa; ako dva ne prođu, sastojak se smatra senzibilizirajućim.
XCellR8 je proveo tri različita testa: Direct Peptide ReactivityAssay (DPRA), KeratinoSens i h-CLAT. Oni pokrivaju širok spektar reakcija, od kovalentnog vezanja proteina do aktivacije keratinocita i aktivacije dendritičnih stanica. Posljednji je korak ove procjene uspostaviti prag senzibilizacije kože (DST), koji pomaže odrediti sigurne i rizične količine. Niska DST ocjena znači da čak i ako je proizvod označen kao 'senzibilizirajući' prethodnim testovima, i dalje nije vjerojatno da će uzrokovati nepovoljne alergijske reakcije ako se koristi ispod određene razine.

Interna procjena sigurnosti

Nakon što je dobila rezultate XCellR8, Chloé Raffalli provela je sistemsku procjenu toksičnosti, posljednji korak prije povratka izumiteljima s procjenom sigurnosti.

Sistemska toksičnost odnosi se na učinke koji se javljaju na udaljenosti od mjesta primjene. Na primjer, kozmetika nanesena na kožu može utjecati na druge organe nakon ulaska u krvotok.

Za procjenu izloženosti potrošača, izračunava se sistemska doza izloženosti (SED) sastojka. SED je količina koja se očekuje da će ući u krvotok po kilogramu tjelesne težine dnevno. Izračunava se uzimajući u obzir mnoge parametre, uglavnom povezane s primjenom proizvoda (metoda, količina, učestalost i površina), prosječnu stopu apsorpcije kože, prosječnu težinu izložene populacije i koncentraciju sastojka u gotovom proizvodu. U slučaju krema za zaštitu od sunca, željeli smo osigurati da su sastojci sigurni za djecu stariju od tri godine. Stoga smo uzeli u obzir manju tjelesnu težinu za izračun sistemske doze izloženosti u usporedbi s odraslima.

Uz razmatranje SED-a i podataka iz povijesne upotrebe, procijenjen je sistemski učinak sastojaka te je dokazana njihova sigurnost za osobe starije od tri godine. To je dovelo do odluke o ponovnom lansiranju našeg asortimana proizvoda za zaštitu od sunca, s povjerenjem.

"Informacije koje smo dobili kroz rad XCellR8 pružile su nam vodič za razine krema za zaštitu od sunca koje možemo rabiti. To znači da sada možemo biti sigurni da svojim kupcima nudimo proizvode za zaštitu od sunca koji su dobri za njihov 100-godišnji život." Helen Ambrosen