Dobrobiti kupanja

Opuštanje u kupki može popraviti raspoloženje, njegovati kožu i umanjiti uobičajene zdravstvene probleme.

Mi instinktivno razumijemo iscjeliteljske moći tople kupke. Od djetinjstva služili smo se kupanjem kao prilikom da isperemo sve probleme. Topla voda umanjuje bolove, para uklanja simptome prehlade i gripe, a na podsvjesnoj razini osjećaj plutanja djeluje utješno jer nas podsjeća na osjećaj bivanja u utrobi.

Ono što je najvažnije, opuštanje u kadi pruža nam rijetku priliku da se odmorimo od užurbanog života. Ti vrijedni trenuci mira i spokoja mogu biti utočište na početku ili na kraju užurbanog dana. Nije pametno koristiti mobitel ili tablet u kadi, pa nas kupanje tjera da se opustimo i izgubimo u mislima, slušamo glazbu ili čitamo knjigu.

Prema istraživanju psihologa Neila Morrisa sa sveučilišta Wolverhampton iz 2002. godine, svakodnevno opuštanje u kupki poboljšava psihološko stanje. Kaže: „Zabilježili smo značajno smanjenje osjećaja pesimizma prema budućnosti i povećanje osjećaja zadovoljstva.“ Drugo istraživanje pokazalo je da kupanje umanjuje razinu kortizola, hormona stresa i povećava razinu hormona serotonina zaslužnog za osjećaj dobrog raspoloženja.

Također postoje dokazi da kupanje može poboljšati i naše fizičko stanje. Topla kupka pomaže imunosnom sustavu da radi učinkovitije, poboljšava san i umiruje kronične bolove i bolove u mišićima. Istraživanje sveučilišta Loughborough iz 2016. godine, koje je predvodio doktor Steve Faulkner, pokazalo je da topla kupka umanjuje razinu šećera u krvi nakon jela, što je posebno dobro za oboljele od dijabetesa tipa 2. Još jedno istraživanje iz 2016. godine, ono sveučilišta Oregon, otkrilo je da redovito kupanje u toplim kupkama širi krvne žile, poboljšava cirkulaciju i smanjuje tlak, a sve je ovo povezano s kardiovaskularnim zdravljem. „U mnogim se kulturama slave dobrobiti opuštanja u toploj kupki, iako znanost tek sada uviđa kako pasivno zagrijavanje, nasuprot znojenju u teretani, poboljšava zdravlje,“ kaže Dr. Faulkner.

Povijest opuštanja u kupkama

Poznato je da su još drevni Rimljani prepoznali ljekoviti učinak redovitog kupanja. Iako su javna kupališta bila česta pojava u antičkim grčkim gradovima, a sastojala su se od malih kada, posuda za opuštanje stopala i ruku, Rimljani su to doveli na višu razinu te gradili dotjerana javna kupališta zvana terme u gradovima po cijelom carstvu. Rimljani su vjerovali da je čistoća od vitalnog značaja za zdravlje i opće stanje organizma, a javna su kupališta služila i za druge stvari, ljudi su ih posjećivali kako bi se odmorili, družili, oporavili ili čak sklopili poslove.

Kupanje ima ključnu ulogu i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Drevni Kinezi ubacivali su lijekove, cvijeće i bilje u toplu vodu za terapeutski tretman, te su vjerovali da kupanjem mogu obnoviti manjak Yina, energije vode, hlađenja i smirenja.

U viktorijansko doba, 'liječenje hladnom vodom', što je zapravo bilo kupanje u hladnoj vodi, preporučivalo se je protiv bolova, za nesanicu i za poboljšanje općeg zdravlja.
I sam Charles Darwin tvrdio je 1849. godine da je bio 'u potpunosti izliječen' od povraćanja i opće slabosti nakon što je isprobao kuru s izvorskom vodom Malvern Water, koja je uključivala ribanje i opuštanje u lokalnoj izvorskoj vodi, za koji se vjeruje da je najčišća i najbistrija u Engleskoj. Ubrzajmo u 2017. godinu. Danas čak i sportaši cijene hladne kupke jer pomažu u otklanjanju mliječne kiseline koja se stvara prilikom intenzivne vježbe te time ubrzavaju oporavak.

Ostali rituali kupanja, poput turskih kupelji zvanih hamam, japanskih onsens ili ruskih banya, nastavljaju inspirirati moderne spa rituale. Hamam, vuče porijeklo iz doba turskog carstva i uključuje opuštanje u sauni prije nego se tijelo izmasira, zagladi pilingom i ispere hladnom vodom. I danas svaki turski grad u svakoj četvrti ima hamam, a gradovi i turistički resorti vrve prestižnim spa tretmanima koji obuhvaćaju luksuzno hamam iskustvo.

Ruske banye se također usredotočuju na saunu, nakon koje se tijelo zagladi pilingom i potom se uskoči u hladni bazen, osmišljen da potakne cirkulaciju i imunitet te da ukloni stres i umor. Onsens su i dalje popularne u Japanskoj turističkoj ponudi. Ova javna kupališta najčešće su vanjska i rabe prirodne toplu vodu iz geotermalnih izvora. Vjeruje se da ove vode imaju ljekovita svojstva zbog visokog udjela minerala, a dobro namakanje trebalo bit ublažiti bol, probleme s kožom i dijabetes.

Usavršite kupanje

Prema stručnjacima, optimalno je vrijeme kupanja 10 do 20 minuta. Također, najbolje je težiti temperaturi od 32 do 35 Celzijevih stupnjeva, što je topla, a ne vruća voda. Na toj će se temperaturi otvoriti pore i potaknuti znojenje koje oslobađa toksine. Ako temperatura prijeđe 44 stupnja, riskirate povišeni krvni tlak, vrelu kožu i uklanjanje zaštitnog kiselog sloja kože što će rezultirati osjećajem nelagode, suhoće i svrbeža kože.

Danski hygge (izgovara se „huga“) koncept postao je globalna opsesija zadnjih godina, a opuštanje u kupki jedan je od najjednostavnijih načina uklapanja udobnosti i dobrog osjećaja u svakodnevni život. Smrvite polovicu pjenušave kupke pod mlazom tople vode i opustite se pod pokrivačem od mjehurića. Predlažemo Comforter zbog njegove razvedravajuće pjene voćnog mirisa.

Pobijedite nesanicu uz pomoć bombe za kupanje Twilight jer protkana je opuštajućim mirisom lavande i posebno osmišljena kako bi potaknula san. Dok se rastapa, voda u kadi poprima boje smiraja Sunca i naposljetku na površini vode oslikava zvjezdano nebo prošarano šljokicama, dok miris tonke posjeduje miris slatkog napitka prije spavanja.

Kupke od soli opuštaju i detoksificiraju, a postoje dokazi da pomažu umanjiti upale i sportske ozljede kao i artritis, bolove u leđima, probleme s kožom te prehladu i gripu. Bomba za kupanje Big Blue napravljena je s morskom soli i morskim algama arame, oni su bogati mineralima i vitaminima uključujući i jod koji pomaže u reguliranju metabolizma.
Za umirenje bolne i suhe kože inspirirajte se Kleopatrom (legenda kaže da se kupala u magarećem mlijeku) i probajte uljnu kupku Ceridwen's Cauldron koja omekšava kožu. Napravljena je od cjelovite zobi i kakao maslaca kako bi vam priuštila namakanje u zobenom mlijeku.

Zato, bilo da se želite umiriti, pročistiti ili osnažiti, odvojite par minuta u danu za opuštanje u kupki koja će biti upravo ono što je doktor preporučio.