Često postavljena pitanja: Lush i palmino ulje

Ovaj kratki članak objašnjava trajno Lushevo nastojanje za uklanjanje palminog ulja iz svojih distribucijskih lanaca.

Što je palmino ulje?

Postoje dvije vrste palmi od kojih dobivamo palmino ulje, Elaeis guineensis i Elaeis oleifer. Palmino ulje generičko je ime za dvije vrste ulja koje se mogu dobiti iz stabla palme: palmino ulje, koje se dobiva od plodova i ulje dobiveno od sjemenke palme. Ulja se dobivaju drobljenjem i ekstrakcijom. Stabla rastu samo u tropima, ali su nativna u zapadnoj Africi i Južnoj Americi. Neobrađeno plamino ulje (CPO) najčešće se rabi u industriji hrane i za proizvodnju sapuna, dok ulje sjemenki palme (CPKO) primarno rabe proizvođači oleo-kemijskih sastojaka, za proizvodnju masnih alkohola i kiselina koje su osnovni kemijski materijali za proizvođače. Stablo palme, učinkovit je usjev i može dati prinos koji je po hektaru deset puta veći od soje, uljane repice i suncokreta. Uzgoj uljane palme pridonio je ekonomskom rastu njegova dva najveća prozvođaća, Maleziji i Indoneziji, ali postoje ozbiljni problemi s nedavnom ekspanzijom uzgoja uljane palme. Problemi navedeni ispod poznati su, a grupe za zaštitu okoliša organiziraju kampanje od sredine 2000-tih. Lushovo znanje i zabrinutost zbog degradacije okoliša uzgojem palmi dovelo je do zaključka da se palmino ulje mora ukloniti iz našeg distribucijskog lanca.

Koji su glavni problemi s uzgojem palmi?

Nije sav uzgoj palmi loš. Postoje primjeri dobrih praksi uzgoja koji uključuju i uljanu palmu. Tijekom godina, industralizacija usjeva uzrokovala je najviše problema.
 • Monokulturne plantaže palmi glavni su uzrok deforestacije u područjima s velikom bioraznolikošću i rezultiraju destrukcijom ekosustava i životinjskih staništa.
 • Zemlja je ukradena domicilnom stanovništvu i dana korporacijama za razvijanje plantaži palmi.
 • Zloupotreba ljudskih prava i sukobi usko su povezani s krađom zemlje
 • Rad na mnogim plantažama nesiguran je, loše plaćen, opasan i najčešće uključuje i rad djece.
 • Na plantažama koriste ilegalne i legalne kemikalije koje mogu rezultirati zagađenjem zemlje i izvora vode.
 • Mito i korupcija alati su za širenje plantaža.

Samoodrživo palmino ulje?

Dok su druge tvrtke nastojale koristiti 'održivo palmino ulje' certificirano od strane RSPO (Okrugli stol o održivom palminom ulju), postoje problemi s RSPO i njihovom oznakom akreditacije.

 • RSPO-om dominira industrija. 2009. godine samo je 6,7% članova iz održivih ili skupina za „socijalni razvoj“.
 • RSPO nije promovirao potpunu zabranu destrukcije tresetišta (važnih izvora za vezanje ugljika u zemlji)
 • Proizvođači i obrađivači palminog ulja mogu postati članovi RSPO-a bez certificiranja njihovih operacija.
 • Ekspanzija palminog ulja ima veći utjecaj na klimatske promjene od onog priznatog od RSPO-a.
 • Svjetska potražnja za certificiranim palminim uljem je slaba. Samo 14% palminog ulja certificirao je RSPO. Certificirano palmino ulje 8-15% je skuplje od onog necertificiranog. Kina i Indija najveći su potrošači palminog ulja i pokazali su vrlo malo interesa za kupovinu skupljeg, certificiranog palminog ulja.

Lushevo pravilo o palminom ulju

Od 2008. Lush je počeo uklanjati plalmino ulje iz svog distribucijskog lanca i započeo kampanju kojom educira kupce o degradaciji okoliša kojeg uzrokuje trenutačan uzgoj usjeva palmi, potičući kupce da 'operu svoje ruke od palminog ulja'. Od tada, Lush je objavio zaposlenicima i kupcima da radi na kompletnoj transparentnosti i uklanjanju plaminog ulja. U Lush Timesu i našim trgovinama uključili smo označavanje 'Bez palminog ulja' i dok je to točno za sapunsku bazu, može voditi do nesporazuma jer i dalje postoje derivati palminog ulja u nekim od naših sigurnih sintetičkih sastojaka. Trenutačno istražujemo sve ove sastojke kako bismo mogli jamčiti da su naši izvori bez tragova palminog ulja i da u nekim sličajevima reformuliramo i zamijenimo te sastojke drugima. Ovaj je rad u tijeku i zahtijeva mnogo reformuliranja koje ne bi smjelo ugroziti kvalitetu završenog proizvoda.Jesu li svi Lush sapuni bez palminog ulja?

Nisu. Dok s pouzdanjem možemo tvrditi da nijedna naša sapunska baza ne sadrži palmino ulje, ne možemo konstatirati da su naši sapuni bez palminog ulja. Mnogi od njih sadržavaju natrijev stearat koji nije bez palminog ulja. Kontinuirano radimo s dobavljačima i izumiteljima proizvoda kako bi proizveli natrijev stearat pogodan za sve naše proizvode.


Sastojak

Sadržava derivate:

Lauryl Betaine

Sjemenki palme, palme i kokosa

Sodium Cocoamphoacetate

Sjemenki palme, palme i kokosa

Cetearyl Alcohol

Sjemenki palme

Cetearyl Alcohol & SLS

Palminog ulja

SodLauroylSarcosinateNP

Sjemenki palme, palme i kokosa

Lauroyl Sarcosine

Kokosa, sjemenki palme

Glycol Cetearate

Palminog ulja

GMS SE40 - Glycerol monostearate

Palminog ulja

SSD - Disodium laureth sulfosuccinate

Palminog ulja

Glyceryl Stearat-PEG100

Sjemenki palme

Ammonium Laureth Sulfate

Sjemenki palme

Sodium Laureth Sulfate

Sjemenki palme

Sodium Lauryl Sulfate

Sjemenki palme

Sodium Stearate

Palminog ulja
*baza bez palminog ulja samo u limitiranom sapunu Orangutan

Stearic Acid

Palminog ulja

Laureth 4

Palminog ulja

Naše putovanje do sad…

2006. godina OTKRIVANJE PALMINOG ULJA
Nakon istraživačkog puta u Singapur i Indoneziju, otkriveno je da osnovni materijal vegeterijanske sapunske baze, palmino ulje, uzrokuje neviđenu deforestaciju na Sumatri i Borneu, uništavajući ranjivo stanište orangutana, slonova, tigrova i mnogih drugih životinja. Simon je prisustvovao sastanku Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) u Singapuru. Ubrzo je postalo jasno da 'održiva opcija' nije odgovor u ovom slučaju, posebno zato što je industrija bila na rubu širenja u široku uporabu bio-goriva.


2006. godina SUMATRA
Nakon puta na sastanak RSPO-a, Simon se odvažio na korak dalje uz pomoć Sumatran Orangutan Society-a i njihove partnerske organizacije OIC (Orangutan Information Centre). Dok su bili ondje, svjedočili su iz prve ruke uništenju netaknutog staništa, sterilnim monokulturama palmi i raskošnim šumama Nacionalnog parka Gunung Leuser. Svjedočili su i posljedicama tsunamija iz 2004. i naknadnoj pronevjeri sredstava koje su dobili od međunarodne zajednice čiji su projekti bili pri kraju u gradu Banda Aceh.


2007. godina VRIJEME JE ZA NEŠTO NOVO
Shvativši da palmino ulje nije odgovor i da je teško postići održivost i lako praćenje izvora, Lush je bio u potrazi za inovativnim riješenjem. Prvo smo pokušali s našim dobavljačima sapunske baze koji nisu bili uvjereni da se alternativa palminom ulju može pronaći. Nakon toga smo pronašli jednog od mnogih proizvođača sapunske baze u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pristali su raditi na uklanjanju palminog ulja iz njihove sapunske baze i zamijeniti ga drugim, manje štetnim uljem (uljana repica, suncokretvovo ulje i kokosovo ulje). Do kraja 2007. u Lush manufakturi proizvodili su se prvi pokusni proizvodi...


2007. godina PODIZANJE SVIJESTI
Kako bismo povećali utjecaj naše odluke, našeg rada, te naglasili ovaj problem kupcima, lansirali smo 'Greenwash' sapun kao žarišnu točku naše kampanje.


2008. godina SJEĆATE LI SE?

Nažalost nije sve išlo po planu. Počeli smo dobivati negativne komentare na sapunsku bazu. Nije se pjenila, mirisi su nestali, a na proizvodima su se počele pojavljivati mrlje i uvrtali su se poput vilenjačkih cipela. Nije nam se to svidjelo i zato smo sve povukli, uz velike troškove (do tad smo već uložili više od 100000 funti u istraživanje i razvoj). U tom trenutku javili su nam se prijašnji dobavljači i pitali bismo li željeli probati s njihovom čudesnom novom bazom bez palminog ulja. Ovog puta to je bila baza od uljane repice i kokosa i savršeno je funkcionirala, omogućavajući nam da trgovine opet napunimo proizvodima.


2008. godina THE ORANG RIMBA
U želji da zadržimo interes i ovaj trenutak u sagi o palminom ulju, članica tima za kupovinu eteričnih ulja, Agnes i naš tim za kampanje opet su se uputili na Sumatru. Ovaj put kako bi istražili raseljavanje starosjedilaca zbog krađe zemljišta od strane kompanija koje se bave proizvodnjom palminog ulja. Imali su jedinstvenu priliku provesti vrijeme s plemenom Orang Rimba, šumskim ljudima, koji su i dalje većinom živjeli nomadskim životom unutar prašume.


2009. godina OPERITE RUKE OD PALMINOG ULJA
Kako smo nastavili put uklanjanja palminog ulja iz našeg opskrbnog lanca, započeli smo pripremanje velike kampanje diljem svijeta, kojom smo željeli istaknuti probleme s palminim uljem. Posjetioci su ostavljali zelene tragove dlana na izlozima naši trgovina i mogli su kupiti sapun, a sredstva od prodaje podržavala su Rainforest Action Network koji su se borili protiv kompanija koje proizvode palmino ulje u Indoneziji.


2010. godina BORBA SE NASTAVLJA
Fokusirajući se na podizanje svijesti o problemu palminog ulja, kampanja se nastavila u našim trgovinama diljem svijeta. Za to vrijeme, potiho smo uklonili glicerin kojem je baza bilo plamino ulje iz naših proizvoda, zamijenivši ga s onim čiju bazu čini genetički nemodificirano ulje uljane repice.


2010. godina HESTON U KUHINJI
Uklanjanje plaminog ulja samo je dio priče. Ako išta, naučilo nas je da bez mogućnosti točnog praćenja izvora sastojaka ne možemo biti 100% sigurni što ti sastojci rade planeti. Inspirirani posjetom Paulu Yeboahu, direktoru Ghana Permaculture Institute u Gani i njegovom fantastičnom poduzeću za izradu sapuna, nekolici je pala ista ideja na pamet, možda bi mi mogli sami napraviti svoju sapunsku bazu. Krenuli smo u akciju, Simon izumitelj proizvoda, Wesley i drugi krenuli su eksperimentirati sa svježom, ručno rađenom sapunskom bazom…


2012. godina TO JE POTRAJALO…
Testiranja su neko vrijeme vodila u slijepu ulicu jer smo se svi trudili što više saznati i naučiti o izradi sapuna. Pokušaji imaju djelomičan uspjeh, a stvaranje novih formulacija sapunskih baza pokazuje se kao težak posao. Međutim, na scenu stupa biokemičar Dan Campbell, pun mladosti i snage, koji odlučuje pokrenuti svoje umorne i razočarane kolege i ozbiljno započeti s eksperimentiranjem.


2014. godina NAPRAVITE MJESTA ZA MOVIS
Dan i tim fokusirali su se na formuliranje nove sapunske baze i naposlijetku otkrili mješavinu ricinusovog ulja, ulja kokosa i ulja pšeničnih klica. Završni proizvod bio je zdrav poput maminog kruha. Sapun Movis prvi je put izrađen 2014.


2014. godina OBNOVA NA SUMATRI
Nakon osam godina suradnje sa SOS-om i OIC-om na polju borbe protiv palminog ulja, došlo je vrijeme za nešto novo. Udruživanjem inicijative Sustainable Lush Fond s OIC-eom, stvorio se plan eksperimentiranja s novim načinima sadnje na Sumatri. Proučavajući prirodne tehnike obrade zemlje i obradive površine koje graniče s vrijednim šumskim područjima, OIC je predložio da kupi 10 hektara zemlje i demonstrira bolje načine obrade zemlje. Tako se na ovom području sade različiti usjevi koji daju eterična ulja poput pačulija, limunske trave i drugih.


2015. godina GURMANSKI SAPUN
Nadovezivajući se na trend 'domaćeg' sapuna, Dan, Wesley i Simon udružili su se kako bi stvorili nove dvije linije sapuna za otvorenje trgovine na Oxford Streetu. Gurmanski sapuni mješavina su sastojaka iz različitih projekata SLush fonda diljem svijeta. Sadržavaju ulja iz Palestine, Kolumbije, Gane i Kenije, sve u svrhu obnovljivosti. Wesley je koristio ovu novu sapunsku bazu za proizvodnju hladno prešanih sapuna koji su tvrđi i duže traju.


2017. godina POSAO SE NASTAVLJA
Nastavljamo raditi na traženju drugih izvora naših sastojaka koji sadržavaju palmino ulje, ali posao nije lak. Ne samo da izvor mora potvrditi da je sastojak 100% bez palminog ulja i da će uvijek biti, već moraju slijediti i Lushovo etičko pravilo prema kojemu ne rabimo sastojke testirane na životinjama. Alternative sastojcima koji ne sadržavaju palmino ulje često su nove na tržištu i često se testiraju na životinjama što ih čini nepogodnima za Lush. Verzije sastojaka bez palminog ulja nisu lako dostupne, a kada jesu nije moguća jednostavna zamjena, nego je potrebno reformulirati cijeli proizvod. Konstantna istraživanja su u tijeku kako bi se u potpunsti riješili palminog ulja. Bit ćete obavješteni o svim novostima!